WELKE THERAPIE BIEDT LOCO-MOTORIEK AAN?
MOTORISCHE ONTWIKKELINGSSTIMULATIE
Elke baby en peuter ontwikkelt zich op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. Bij de meeste kleintjes verloopt deze ontwikkeling vanzelf en al spelenderwijs. Maar niet elk kind kan deze periode vlekkeloos doorlopen. Soms is de motorische ontwikkeling anders, vertraagd, bedreigd of afwijkend en is het raadzaam om een therapeut in te schakelen.
BOBATH THERAPIE
Bobath therapie wordt toegepast bij kinderen met neuromotorische problemen die veroorzaakt worden door beschadigingen in het zenuwstelsel. Deze beschadigingen in het zenuwstelsel zijn vaak onomkeerbaar. Hierdoor is de therapie niet gericht op genezing maar op het verbeteren van de levenskwaliteit en de mogelijkheden van het kind.
Binnen het Bobath concept wordt er gewerkt aan de kwaliteit van bewegen en wordt er bekeken waarom een kind een bepaalde vaardigheid niet kan. Via facilitatie en specifieke oefeningen wordt getracht om deze vaardigheden toch aan te leren en te verbeteren binnen de mogelijkheden van het kind. Wanneer dit toch niet lukt, wordt er samen bekeken welke hulpmiddelen of aanpassingen in het dagelijkse leven nuttig kunnen zijn.
Een multidisciplinaire aanpak, samenwerking met de ouders, management van orthopedische hulpmiddelen en de mogelijkheden en draagkracht van het kind staan centraal in het Bobath concept.
PSYCHOMOTORISCHE THERAPIE
Psychomotoriek is een onderdeel van de kinesitherapie dat zich toespitst op de ontwikkeling van het kind in zijn geheel. Men onderscheidt hierbij 3 belangrijke componenten: het cognitieve, het sociaal-emotionele en het motorische aspect. Deze 3 componenten oefenen een belangrijke invloed uit op elkaar en worden op hun beurt beïnvloed door de context waarin een kind opgroeit. Aangezien kinderen al spelenderwijs leren door te bewegen, wordt bewegen als uitgangspunt genomen in de psychomotoriek met als doel de algemene ontwikkeling van het kind te stimuleren.